När du behöver ett bolån

För många människor kommer den dagen i livet då man vill köpa en egen bostad. Det kan handla om ett fritidshus, en bostadsrätt, en villa eller dylikt. Dock är problemet att det är inte många som kan bekosta det köpet kontant. Då finns det något som heter bostadslån, det kallas även bolån, som är en hjälp för köpet.

Vad man bör tänka på för att kunna få ett bolån är främst detta: Du ska ha fyllt 18 år, ha en fast inkomst samt inte ha några betalningsanmärkningar eller skulder hos kronofogden. Det är i stort sätt samma regler där som för ett vanligt banklån.

När man ska söka ett bolån bör man först undersöka vilken bank som passar just de egna behoven. Det finns bra sidor på nätet som jämför olika företag. Är man ändå osäker på dessa online-sidor, kan man självklart fortfarande boka tid för möte på en vanlig traditionell bank.

Bolåns ansökning.

Hur man ansöker om ett bolån är inte särskilt avancerat. Dock kan själva låneprocessen vara ganska lång och komplicerad. Som tur är kan du alltid få god hjälp av din bank och eventuellt av din mäklare (om sådan är inblandad).

Första steget är att skicka in en ansökan, där man får uppge information om objektet för lånet, sin inkomst och anställning, nuvarande bostad etc. Utöver det måste man alltid ha en egen kontantinsats till köpet. Den måste ligga på minst 15%, och man kan även ta ett lån för denna. Detta kallas för blancolån.

Du bör vara utan betalningsanmärkningar när du ansöker om detta, annars är risken stor att det blir ett avslag på ansökan. Dock finns det ett antal banker som godkänner även med anmärkningar, men då blir ofta förutsättningarna mycket sämre. Ofta har de högre räntor än vanligt, eftersom det är en risk att bevilja bolån till en person i sådan situation. Har du en fast inkomst och saknar anmärkningar ska det inte vara några större problem.