Vad är ett billån?

Bilar är ofta dyra i inköp och det är inte alltid man har råd att betala hela summan direkt vid köpet. Man kan behöva ta ett billån för att klara av det finansiella. När man lånar pengar till en bil används bilen som säkerhet hos banken. Ett billån är därmed ett lån med säkerhet vilket gör det säkrare för långivaren och tryggare för låntagaren. Räntan på ett billån är oftast lägre än på ett privatlån, då långivaren kan kräva att bilen säljs om inte lånet betalas tillbaka på utsatt tid.

Bilhandlarna tillhandahåller oftast en långivare men det är fritt för kunden att själv välja. Ansökan om billån görs alltid före ett köp av en bil och inte efter. Belåningsgraden är maximalt 80% av inköpsvärdet på bilen och de resterande 20% måste man själv stå för. De kan täckas genom att byta in en gammal bil eller själv lägga till summan som återstår. Löptiden på lånet ligger oftast på 6-7 år.

Jämför och beräkna billånen.

Räntan som erbjuds på ett billån varierar och är oftast personlig. Kontantinsatsen är den del av summan som ej kan lånas. Tiden låntagaren har på sig att betala tillbaka ett billån kallas löptid.
Det finns flera olika sidor på nätet för att beräkna billån, där man kan jämföra olika långivare med varandra. Sidorna är ofta enkla och ger en tydlig överblick över tillgängliga långivare och banker. Man kan då se vilka räntor som erbjuds samt se den effektiva räntan.

Ofta finns ett val mellan en rörlig eller en fast ränta. Man får en överblick över minsta möjliga summa samt om det finns en maxgräns för lånet. Beräkning sker på hur stor del av summan som måste läggas i kontantinsats. Tjänsten är till för att låntagaren ska finna en så bra och prisvärd långivare som möjligt. Man bör jämföra helförsäkring för bilen då långivaren ofta kräver att bilen har en sådan.